När de först träffades blev de vänner på ett ögonblick. Nu har Maria Isaacs och Annica McCrudden släppt deras första gemensamma musikprojekt, ”Hemma hos Ankan & Marre,” en platta för barn i alla åldrar och gärna deras föräldrar också.

— Det har varit så jäkla roligt att jobba med den här plattan, det är verkligen ett “labor of love” konstaterar Annica McCrudden och Maria Isaacs när vi ses för att prata om deras skivdebut, Hemma hos Ankan & Marre.

Dels för att de är så goda vänner och jobbar så bra ihop. De fann varandra på ett ögonblick när de först träffades för fyra år sedan och har redan hunnit med ett par andra samarbeten före skivan.

Dels också för att de har fått jobba med sådant de brinner för – barn, musik, teater och lek – och helt efter deras gemensamma idéer om hur de vill att sång och musik för barn ska låta.

Resultatet har blivit ett knippe enkla och tidlösa melodier med mycket kärlek, humor och lek. Allt omgärdat av Ankans och Marres vänskapliga småkivande och småprat mellan låtarna.

— Vi vill att skivan ska kunna vara på i bakgrunden när man pysslar med lego, eller åker bil, utan att man ska bli galen, säger Maria. Smurfhits i alla ära, de fyller också en funktion, men vi har försökt göra enkla, sparsmakade produktioner som ska kännas nya och fräscha och som föräldrarna också ska gilla att lyssna på.

Förebilderna är Magnus och Brasse, där Waldorfläraren Maria ”Marre” Isaacs har drag av stränge pedanten Magnus, medan skådespelaren och självutnämnda lektanten Annica ”Ankan” McCrudden gillar bus och lek precis som Brasse.

Låtarna handlar om allt från hur svårt det kan vara att sova, till lyckan i att cykla, till att att samla på godispapper från andra länder. Hög igenkänningsfaktor för alla barn alltså och Maria och Annica har lagt stor vikt vid både språk och tonart för att små människor ska vilja sjunga med. Raka, okrångliga texter som går i hög tonart, eftersom det är barns naturliga sätt att sjunga, förklarar Maria. En barnkör bestående av kompisars barn och ungdomar –  Ida, Linus, Elton, Freja och Siri – är också med och sjunger.

Många av sångerna har Maria samlat på sig under åren som Waldorflärare. Några har Marias mamma, lågstadieläraren Siv, föreslagit och sjungit till Maria över telefon. Tre av låtarna har Maria och Annica gjort själva. De skriver både text och musik tillsammans och till nästa skiva ska det bli ännu fler egna sånger. En är nästan klar och nya idéer om teman och textrader poppar upp, avfärdas och omarbetas i snabb takt under intervjun. Det är enkelt att se att de trivs ihop.

— Det är så mycket lättare att få saker gjorda när man inte är helt själv, säger Annica. Man kan bolla idéer, stötta varann och så växer det och blir nånting jättestort istället för den där lilla ensamma tanken man hade.

En anledning till att de funkar så bra ihop är att de kompletterar varandra, konstaterar de. Maria har ingen erfarenhet från skådespeleri, men är den som har sångbakgrunden. Hon leder en svenskspråkig kör här i Los Angeles och som Waldorflärare har hon alltid jobbat mycket med sång och musik. Glädjen i att sjunga tillsammans upptäckte hon på Adolf Fredriks musikskola, där undervisningen har inriktning på körsång.

— Men där handlade det också mycket om perfektion, det var väldigt hög standard. Min pappa spelade afrikansk folkmusik, han sjöng a capella med sina trummor och med honom lärde jag mig att sjunga alla sånger på gehör och att spela rytminstrument. ”Du kan inte tänka, du måste bara känna”, sa han, så det har jag fått av honom.

Annica är skådespelaren och den som skriver manus till videos och mellansnack. Hon har jobbat med både film och teater, först i New York, numera här i Los Angeles och är dessutom utbildad yogainstruktör. Sedan flera år tillbaka leder hon också barngrupper på YMCA i Hollywood, med mycket lek, rytm och musik.

Ankan_Marre_tecknat

— Så jag har ju lite musik i bagaget också, men i mycket mindre skala än Maria. Mitt förhållande till musiken är att det viktiga är att du vågar leka med det och sen är det lite skit samma hur det låter. Så är det i  min värld och sen kommer jag till den andra världen och inser att ja just ja, det kan ju låta bra också. Och så möts Maria och jag nånstans i mitten och så blir det jättefint.

En viktig del av Ankan och Marre-projektet är kärleken till det svenska språket och den svenska sångskatten. Några av sångerna går i folkviseton och både Maria och Annica har varit lärare på Svenska skolan i Los Angeles. Annicas barn var även elever där när de var yngre. Som de flesta andra utlandsboende svenska föräldrar kämpar de med att föra språk och traditioner vidare till sina (ibland motsträviga) barn.

—  Att hålla språket vid liv är jätteviktigt, säger Annica. Speciellt i början, sen när de blir äldre blir det svårt. De har sina vänner, sina aktiviteter, de har läxorna på engelska och då börjar vi föräldrar slacka. Så ju tidigare du kan trycka in svenskan i dem, desto bättre.

Skivan är ett sätt att göra just det och Annica och Maria hoppas att den ska vara en musikalisk inspiration för utlandssvenska barn och föräldrar och, inte minst, för lärare i svenska skolor och lekgrupper över hela världen.

Just nu, med den första skivan släppt, är det marknadsföring som står överst på att-göra-listan. Annica och Maria har också börjat planera nya projekt. De spelar in videos, spånar låtar till nästa skiva, kanske blir det något på engelska så småningom.

—  Vi har velat ge den här första skivan en lång tid. Vi har bollat mycket fram och tillbaka, skrivit och skrivit om för att hitta formen, säger Maria. Nu har vi hittat en ton som vi kan förädla och med nästa skiva vill vi göra det ännu bättre. Vi har haft så kul när vi har gjort det här och lärt oss massor och nu hoppas vi förstås att det ska nå ut överallt.

Text & foto: Ingegerd Landström